- 2 år och 2 dagar

Får två dagar sedan så fyllde Ila 2 år. Grattis till henne.
Ja, hon fick ett ben på födelsedagen och inte två dagar senare.


- Emma

- Kina, dag 3: Kinesiska Muren

Som titeln förespråkar så åkte vi till Kinesiska Muren den tredje dagen på vår resa, det var riktigt mäktigt men ändå inte lika speciellt som jag hade föreställt mig. Det var aningen för många turister för min smak + att vi hade lite väl lite tid för att hinna någon längre bit och ändå njuta av upplevelsen. Skulle jag åka till Kina igen ska jag definitivt spendera en HELdag på Kinesiska Muren!Det var en lång väg upp och man kände redan innan att man kommer vara sjukt slut i benen. Först kändes det bra att gå med tanke på att det var trappsteg i princip hela vägen, snart kände man däremot att inget steg var likt det andra och allt var väldigt ojämnt och osammanhängande... Vissa trappsteg var 20 cm höga medan andra var ungefär 1 halvmeter.

Men vi kämpade på och tog oss en bra bit upp, inte hela vägen men det berodde inte på orken utan snarare tiden. Vi hade som sagt alldeles för lite tid!

Extra stolt blev jag över min far som snart fyller 60, han kämpade och hängde på oss "ungdomar" hela vägen nästan upp till toppen! Men som ni ser på våra röda ansikten så var vi alla väldigt trötta. Det var ju trots allt en bra bit i stigande riktning rakt upp med en kombination på +30 grader.För att ni ska förstå hur långt upp vi faktiskt tog oss så kommer här en bild utifrån samma torn, neråt.Det ni ser som "längst ned" på bilden... lite blurrigt men ja det är parkeringen. En bra bit neråt.

Något intressant och onödigt vetande är dessa lås som hängde vid murens början. Historien bakom dessa är inte så gammal utan en händelse som ägde rum vid millenieskiftet till 2000-talet. Då var det massa människor som gifte sig här på kinesiska muren och alla hängde dit sitt lås, låste sitt äktenskap och kastade nyckeln utefter muren ner mot ravinerna. Tanken att ingen ska kunna hitta en nyckel + rätt lås. Låsen ska alltså vara låsta för alltid, för att symbolisera Evig Kärlek. Fint tycker jag, hoppas bara ingen tokig människa letar efter nycklarna och ger sig tusan på att hitta rätt lås att låsa upp.. Det skulle vara synd.Efter denna tur på muren i en aning stress så var vi lagom trötta och åkte vidare på lunch. Därefter så fortsatte dagen i all hast och vi besökte Andarnas Väg.


 
Det är en 800 m lång allé som leder fram till minggravarna, den är inte "spikrak" utan svänger lite granna, detta för att spökena inte skulle hitta fram till minggravarna. Även om denna vistelse betydde änne mera vandrande så var det en väldigt härlig atmosfär och väldigt lugnande. Hela vägen pryds av olika stenstatyer, alla med sin betydelse och orsak. Mamma gillade den här vackar hästen, skulle tro hon ville ta med och ställa den hemma i trädgården!Hela vägen pryddes av olika djur plus några officerare och generaler. Alla djur/kreaturer fanns det fyra av. Först två stående och därefter två knäböjande. Det fanns bl.a. Hästar, Elefanter, Kameler och Lejon + några kinesiska fabeldjur.
Sist men inte minst på denna fullspäckade dag så åkte vi till the Birds Nest, Beijings Nationalarena. Ni vet den som OS 2008 invigdes i. Det var riktigt mäktigt och en väldigt vacket arkitektur!Utöver alla dessa stora monument och sevärdheter så besökte vi även ett cloissoné-fabrik, väldigt intressant att se hur de tillverkar alla dessa stora vaser och statyer som ser ut som porslin men inte är det. Denna stora vas som min far står vid kostade ungefär 2,5 miljoner svenska kronor.Ingenting man skulle vilja "råka stöta till" i all hast och behöva betala för!

Det här var långt ifrån allt som hände denna dag men går inte att gå in på allt i exakta detaljer. Kanske får bli nästa gång när man spenderar mer tid på mindre ställen. Hur som helst. Detta var dag 3 i riktigt stora drag.

- Emma


RSS 2.0